Danes je 29.9.2023

DDV v poslovni praksi
Produktni menedžer

2023.09 Uvodnik

Uredništvo založbe Verlag Dashöfer

Spoštovani!

V tokratni izdaji vestnika DDV v poslovni praksi vas čaka nekaj zanimivih primerov. Med njimi boste našli pogoje za uporabo znižane stopnje DDV za izvajanje intervencijskih del po neurju, pogoje za odbitek DDV od uporabe lesnih peletov iz lastne zaloge za opravljanje obdavčene dejavnosti, kakšne so posledice z vidika DDV pri prenehanju opravljanja gostinske dejavnosti, kdaj se lahko uveljavlja pravica do odbitka DDV od prejetega računa za opravljeno študentsko delo in mnoge druge koristne informacije, ki so vam lahko v pomoč pri vašem delu. Vključili smo tudi nekaj primerov poslovanja s tujino, med njimi najdete DDV implikacije pri izgradnji sedežnice v Sloveniji, pri čemer je naročnik italijanski davčni zavezanec, kako obravnavati vračilo blaga dobavitelju v EU in dobropis, kako izdati račun podjetju iz Litve, ki nima veljavne ID številke za namene DDV in druge.

Vse odgovore je pripravila naša strokovnjakinja za DDV, mag. Aleksandra Heinzer. Če imate tudi sami vprašanje s področja DDV, ne odlašajte in ga zastavite preko storitve Moje vprašanje, ki vam je na voljo v sklopu naročnine.

Želimo vas obvestiti tudi, da je bil objavljen nov Pravilnik o določitvi seznama tipiziranih gasilskih vozil, posebne zaščitne in reševalne opreme ter orodij za opravljanje nalog gasilstva, za katere se davek na dodano vrednost obračunava in plačuje po posebni nižji stopnji 5 % od davčne osnove, ki je začel veljati 16. 9. 2023. Na to temo bo pripravljen tudi članek.

Vabljeni k branju!

Uredništvo založbe Verlag Dashöfer


 

On-line vestnik DDV v poslovni praksi je strokovna revija, ki vas obvešča o aktualni praksi na področju davka na dodano vrednost. Vsebuje strokovne članke, ki vključujejo vse novosti v DDV zakonodaji in primere iz prakse v obliki odgovorov na vprašanja. Vsebine opozarjajo na napake in posebnosti ter podajajo ustrezno rešitev problema, pri tem pa se sklicujejo na pravno podlago, sodno prakso ali pojasnila FURS. Izhaja 1x mesečno.

Vsebine, objavljene v on-line vestniku, vsebujejo napotila na ustrezne člene ZDDV-1 in PZDDV (z aktivno delujočimi hiperpovezavami na prečiščeno zakonodajo). Poleg slovenske DDV zakonodaje je v rešitvi vsakega primera upoštevana tudi EU zakonodaja (Izvedbena uredba, Direktiva o DDV). V strokovnih člankih so poleg zakonodaje vedno upoštevana aktualna pojasnila davčnega organa, pa tudi sodbe Evropskega sodišča, ki so za davčne zavezance zavezujoče. 

Poleg strokovnih člankov so vam na voljo tudi Pravni predpisi, kjer najdete čistopise zakonov in podzakonskih aktov z označenimi spremembami in Pojasnila FURS, v zbirko katerih sproti dodajamo nova pojasnila davčnega organa. Naročnikom on-line vestnika pripadajo tudi druge ugodnosti:

  • na voljo vam je servis vaše vprašanje-odgovor strokovnjaka,
  • o vsaki novi številki ste obveščeni po elektronski pošti,
  • vsaka številka se odpira v spletnem bralniku,
  • vsak članek lahko natisnete ali dodate med priljubljene,
  • na voljo vam je arhiv vseh številk on-line vestnika >> dostopate lahko tukaj

Avtorica:

mag. Aleksandra Heinzer

je mednarodno uveljavljena davčna svetovalka z licenco Davčno svetovalne zbornice Slovenije in predstavnica te zbornice v evropskem združenju davčnih svetovalcev CFE (Confédération Fiscale Européenne). Od leta 2018 do 2022 je bila zastopnica CFE v skupini VAT forum pri Evropski komisiji, trenutno pa isto organizacijo zastopa v skupini VAT expert group, ki prav tako deluje pod okriljem Evropske komisije. V tesnem sodelovanju z založbo Verlag Dashofer se je skozi dolgoletno delo specializirala za področje DDV. Zaposlena je v družbi Pakta svetovanje d.o.o. in svojim strankam pomaga reševati DDV dileme. Kot zunanja sodelavka svetuje največjim mednarodnim svetovalnim družbam, je avtorica številnih člankov in prispevkov, soavtorica DDV priročnika, dnevno pa odgovarja tudi na pisna vprašanja naročnikov produktov založbe Verlag Dashofer. Posebno pozornost posveča predajanju znanja s področja DDV zvestim udeležencem njenih rednih seminarjev in tečajev, ki jih organizira ta založba. Kot strokovna predavateljica s področja DDV sodeluje tudi s Slovenskim inštitutom za revizijo, hrvaško zbornico davčnih svetovalcev, srbskim združenjem davčnih svetovalcev in številnimi mednarodnimi organizatorji DDV izobraževanj.

 
Vsebina
Naročilnica

Cena 12-mesečne naročnine znaša 13 eur mesečno.