Danes je 25.4.2024

Input:

Pojasnilo FURS: Storitev dostave hrane in uporaba DDV stopnje

3.6.2020, Vir: FURSČas branja: 8 minut

Št. pojasnila: 0920-9599/2020-2

Datum: 3. 6. 2020

Pojasnilo Finančnega urada RS navajamo v celoti.

V elektronskem sporočilu z dne 2.6.2020 ste prosili za pojasnilo glede davčne stopnje za dostavo hrane. Navedli ste, da davčni zavezanec, ki ima sedež in je identificiran za namene DDV v Sloveniji, strankam pripravlja hrano in jim jo tudi dostavlja na dom (pri tem uporabi znižano, 9,5% stopnjo DDV). Ker storitev dostave gostinec zaračuna ločeno od dobave hrane, vas zanima ali je treba v tem primeru storitev prevoza te hrane obravnavati ločeno in pri tem uporabiti splošno 22% stopnjo DDV ali gre za enotno transakcijo, saj gostinec poleg priprave in dostave hrane vedno zagotovi tudi njeno dostavo.

Najprej bi vam želeli sporočiti, da je za davčne zavezance pravica do informiranja urejena v 13. členu Zakona o davčnem postopku-ZDavP-2. Na tej podlagi FURS zavezancem za davek posreduje splošne informacije, podrobnejša pojasnila oziroma razlago posameznih določb pa le v primeru, če zavezanec pri vprašanju navede konkretne informacije, ki so relevantne za pripravo pojasnila.

V nadaljevanju vam glede na podatke, ki ste jih navedli v vašem dopisu in glede na naše razumevanje teh navedb, pojasnjujemo sledeče:

V kolikor zavezanec v okviru svoje dejavnosti priprave hrane v restavraciji hrano tudi dostavi stranki, se taka dostava hrane lahko šteje za enotno storitev priprave in strežbe jedi, od