Danes je 23.2.2024

Input:

Obračun DDV za voden ogled nasadov sivke

5.10.2022, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 6 minut

2022.09.2.6 Obračun DDV za voden ogled nasadov sivke

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Slovenski d.o.o., identificiran za namene DDV, izdeluje naravno kozmetiko iz sivke. Občasno izvaja tudi vodene oglede njihovih nasadov sivk. Zanima me, po kateri stopnji naj obračuna DDV, ko ima voden ogled nasada, prikaz destilacije in degustacijo za hrvaškega DDV zavezanca (hrvaška agencija pripelje skupino ljudi)? Ali se upošteva splošno pravilo (25/1 ZDDV-1) ali posebno pravilo (29. člen ZDDV-1)? Na izdanem računu bo pisalo: ogled nasadov (voden ogled, degustacija, destilacija).

Uvodoma velja opozoriti, da na vaše vprašanje lahko podam le subjektivni odgovor, ki pa se lahko razlikuje od stališča davčnega organa. Odgovor vam je tako sicer lahko v pomoč, ne sme pa biti edina podlaga za sprejem kakršnekoli poslovne odločitve. V izogib morebitnim negativnim DDV implikacijam vsekakor svetujem še posvet z davčnim organom.

Če pravilno razumem vaše vprašanje, namerava davčni zavezanec, ki ima sedež in je identificiran za DDV v Sloveniji, opraviti sklop storitev, ki zajemajo ogled nasada sivke, prikaz destilacije in