Danes je 23.2.2024

Input:

DDV spremembe v 2022

22.2.2022, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 8 minut

2022.02.1.1 DDV spremembe v 2022

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1M, Ur.l. št. 3/2022) so se začele uporabljati spremembe na področju DDV, katerih namen je zlasti davčnim zavezancem odpraviti administrativne ovire, jim olajšati poslovanje, z delno odpravo omejitve odbitka DDV v zvezi z motornimi vozili brez izpusta ogljikovega dioksida, pa spodbuditi nakupe tovrstnih vozil. Za vas smo pripravili celovit pregled vseh omenjenih sprememb na praktičen način v okviru seminarja DDV spremembe v 2022, v nadaljevanju pa jih na kratko tudi povzemamo.

Odbitek DDV od nabave motornih vozil brez izpusta ogljikovega dioksida

Od 22. 1. 2022 dalje davčni zavezanec sme odbiti DDV, ki ga je dolžan plačati ali ga je plačal pri nabavah osebnih avtomobilov, motornih koles, koles in podobnih vozil s pomožnim motorjem, namenjenih za opravljanje njegove obdavčene dejavnosti, če sta izpolnjena naslednja pogoja:

  • pogon motornega vozila je brez izpusta ogljikovega dioksida ter

  • vrednost vozila z vključenim obračunanim DDV in drugimi dajatvami ne presega 80.000 EUR.

Davčni zavezanec ima prav tako pravico do odbitka DDV tudi od nabave goriv in maziv ter nadomestnih delov in storitev vezanih na ta motorna vozila, med katere se uvrščajo tudi najemi the vozil. V zvezi s tem davčni organ opozarja, da je tudi pri storitvah operativnega najema vozila pomembno, da vrednost takega vozila ne presega vrednosti 80.000 EUR na dan, ko se tako vozilo vzame v operativni najem, pri čemer to vrednost