Vsebina

 

Naročilnica

Cena 12-mesečne naročnine znaša 11 eur mesečno. 

Praktične informacije
Najbližji dogodek v koledarju
28.4.2017 - DDV obračun in plačilo

Oglejte si vse dogodke za ta dan
Menjalniški tečaj 21.4.2017
 USD1,07 (0)
 GBP0,84 (0)
 PLN4,27 (0)
 CZK26,93 (0)
več
Povračila stroškov
Dnevnice - Slovenija
Odsotnost nad 12 - 24 ur. 21,39 EUR
Odsotnost nad 8 - 12 ur. 10,68 EUR
Odsotnost nad 6 - 8 ur. 7,45 EUR

več

ostali
Produktni menedžer

2017.08 Uvodnik


Kristina Suhadolnik, urednica

FURS je na svoji spletni strani 30. 3. 2017 objavil pojasnilo z naslovom DDV obravnava zdravstvenih storitev, št. 4230-193/2017-1, z dne 24. 3. 2017, ki med drugim pojasnjuje tudi:

»Oproščene dejavnosti v javnem interesu opredeljuje Zakon o davku na dodano vrednost v 42. členu. Davčni zavezanci, ki opravijo transakcije, navedene v 42. členu ZDDV-1, od teh transakcij ne obračunajo DDV, po drugi strani pa nimajo pravice, da uveljavljajo odbitek DDV, ki so ga plačali pri nabavi blaga ali prejemu storitev, ki jih uporabljajo za namene opravljanja dejavnosti, oproščene plačila DDV po tej določbi.

Pri določanju oprostitev plačila DDV je za vsako posamezno zdravstveno storitev treba (kumulativno):

  • presoditi, ali spada med storitve iz 1. in 2. točke prvega odstavka 42. člena ZDDV-1. Za razlago uvrščanja storitev v ustrezno šifro standardne klasifikacije dejavnosti – SKD 2008 je pristojen Statistični urad Republike Slovenije - SURS;

  • upoštevati namen oprostitev, kot izhaja iz Direktive Sveta 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost (v nadaljevanju Direktiva o DDV). Oprostitve zdravstvenih storitev urejata člena 132 (1)(b) in (c) Direktive o DDV (določbi preneseni v 1. in 2. točko prvega odstavka 42. člena ZDDV-1). Iz sodne prakse Sodišča EU izhaja, da so po Direktivi o DDV oproščene tiste zdravstvene storitve, katerih namen je postavitev diagnoze, negovanje in, kolikor je mogoče, zdravljenje bolezni ali zdravstvenih težav.

V skladu s sodno prakso Sodišča EU je treba oprostitve iz člena 132 Direktive o DDV razlagati strogo, ker so izjema od splošnega načela, v skladu s katerim se davčnemu zavezancu obračuna DDV na vsako storitev, ki jo opravi za plačilo. Vendar pa mora biti razlaga izrazov, ki jih uporablja ta določba, v skladu z nameni navedenih oprostitev.«

Pojasnilo je v celoti dostopno na spletni strani FURS pa tudi v on-line vestniku DDV v poslovni praksi – tukaj.

Želim vam prijetno branje,

Kristina Suhadolnik

strokovna urednica


 

On-line vestnik DDV v poslovni praksi je strokovna revija, ki vas obvešča o aktualni praksi na področju davka na dodano vrednost. Vsebuje strokovne članke, ki vključujejo vse novosti v DDV zakonodaji in primere iz prakse v obliki odgovorov na vprašanja. Vsebine opozarjajo na napake in posebnosti ter podajajo ustrezno rešitev problema, pri tem pa se sklicujejo na pravno podlago, sodno prakso ali pojasnila FURS. Izhaja 2x mesečno.

Vsebine, objavljene v on-line vestniku, vsebujejo napotila na ustrezne člene ZDDV-1 in PZDDV (z aktivno delujočimi hiperpovezavami na prečiščeno zakonodajo!). Poleg slovenske DDV zakonodaje je v rešitvi vsakega primera upoštevana tudi EU zakonodaja (Izvedbena uredba, Direktiva o DDV). V strokovnih člankih so poleg zakonodaje vedno upoštevana aktualna pojasnila davčnega organa, pa tudi sodbe Evropskega sodišča, ki so za davčne zavezance zavezujoče. 

Poleg strokovnih člankov so vam na voljo tudi Pravni predpisi, kjer najdete čistopise zakonov in podzakonskih aktov z označenimi spremembami in Pojasnila FURS, v zbirko katerih sproti dodajamo nova pojasnila davčnega organa. Naročnikom on-line priročnika pripadajo tudi druge ugodnosti:

  • na voljo vam je servis vaše vprašanje-odgovor strokovnjaka
  • o vsaki novi številki ste obveščeni po elektronski pošti
  • vsaka številka se odpira v PDF formatu
  • vsako številko lahko natisnete ali shranete na vaš računalnik
  • na voljo vam je arhiv vseh številk on-line vestnika >> dostopate lahko tukaj

Glavni avtor:

mag. Aleksandra Heinzer

je diplomirala na Fakulteti za upravo. Opravila je strokovni izpit iz upravnega postopka in je članica Zbornice davčnih svetovalcev. Leta 2016 je na matični fakulteti uspešno zagovarjala magistrsko s področja DDV in pridobila znanstveni naslov magistrica znanosti. Skozi dolgoletno delo na področju davčnega svetovanja se je v tesnem sodelovanju z založbo Verlag Dashofer specializirala za področje DDV. Poleg tega, da svojim strankam pomaga reševati DDV probleme, je avtorica številnih člankov in prispevkov, soavtorica DDV priročnika, dnevno pa odgovarja tudi na pisna vprašanja naročnikov produktov založbe Verlag Dashofer. Posebno pozornost posveča predajanju znanja s področja DDV zvestim udeležencem njenih rednih seminarjev in tečajev.

 
Razširi vseSkrči vse

 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Do not fill this:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih