Input:

Prodaja rabljenega tovornega vozila

14.4.2016, , Vir: Verlag Dashöfer

Zanima me, kako je z obračunom DDV, kadar gre za prodajo rabljenega tovornega vozila. Ko se je tovorno vozilo nabavilo, se DDV ni odbijal, saj s.p. takrat ni bil identificiran za namene DDV, v vmesnem času pa je postal zavezanec. Zanima me, ali se mora obračunati DDV pri prodaji tovornega vozila. Tovorno vozilo se je uporabljalo za namene pridobitne dejavnosti. Če je prodaja brez DDV, katera klavzula se uporabi?

Uvodoma velja poudariti, da vsebino vašega vprašanja razumem na način, da gre v zadevnem primeru za tovorno vozilo, ki ga je davčni zavezanec pripoznal kot osnovno sredstvo.

Skladno s 1. točko 3. člena ZDDV-1 dobave blaga, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje ekonomske dejavnosti na ozemlju Republike Slovenije za plačilo. Kadar lokalno dobavo blaga opravi davčni zavezanec, identificiran za namene DDV, mora za takšno dobavo izdati ustrezen račun in na njem obračunati DDV, razen če so izpolnjeni pogoji, da je takšna dobava oproščena plačila DDV.

Tretja točka 44. člena ZDDV-1 določa, da oprostitev plačila DDV velja za dobavo blaga, ki se je v celoti uporabljalo za namene oproščenih dejavnosti oziroma transakcij iz 42. člena tega zakona in tega člena, če davčni zavezanec ni imel pravice do odbitka vstopnega DDV za to blago, ali blaga, pri pridobitvi oziroma uporabi katerega ni imel pravice do odbitka DDV v skladu s 66. členom tega zakona. Omenjene določbe ni moč razumeti na način, da bi veljala tudi za blago, ki je bilo nabavljeno pred identifikacijo davčnega zavezanca za namene DDV. T. i. mali davčni zavezanec namreč opravlja obdavčljive dobave, vendar je oproščen plačevanja DDV, ker ne dosega obdavčljivega prometa iz prvega odstavka 94. člena ZDDV-1. Na podlagi navedenega bi torej lahko


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih