Input:

Pravilna izdaja in prejem računov za opravljeno storitev z vidika DDV

5.7.2018, , Vir: Verlag Dashöfer

2018.13.2.4 Pravilna izdaja in prejem računov za opravljeno storitev z vidika DDV

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Smo podjetje, mali davčni zavezanec – zaradi dobave oglaševalskih storitev iz EU atipični zavezanec za DDV. Sicer se ukvarjamo z odvetniško storitvijo, ki pri nas ni obdavčena.

Ker smo atipični davčni zavezanec, nas zanima, kdaj moramo pridobiti običajno identifikacijsko številko za namene DDV oziroma kako je z DDV, če:

1. izdamo račun za storitev v EU – zavezancu za DDV: ne zaračunamo DDV, klavzula DDV ni obračunana v skladu s 1. odstavkom 94. člena ZDDV-1 ali 25. člena ZDDV-1.

2. izdamo račun za storitev v EU – nezavezancu za DDV: ali moramo postati zavezanci za DDV v Sloveniji ali v EU državi? Ali obračunamo DDV in v kateri državi?

3. izdamo račun za storitev v Sloveniji – zavezancu za DDV: ne zaračunamo DDV, klavzula DDV ni obračunana v skladu s 1. odstavkom 94. člena ZDDV-1.

4. izdamo račun za storitev v Sloveniji – končnemu potrošniku: ne zaračunamo DDV, klavzula DDV ni obračunana v skladu s 1. odstavkom 94. člena ZDDV-1.

Oddamo DDV-O samo za dobave v EU – če prodajamo še blago, ga moramo najprej kupiti.

5. prejmemo račun za blago iz EU od davčnega zavezanca: dobavitelj ne zaračuna DDV, naredimo samoobdavčitev brez pravice do odbitka in DDV plačamo državi.

6. prejmemo račun za blago iz EU od nezavezanca: dobavitelj zaračuna DDV, račun plačamo in to je to (ne poročamo nikamor, ni odbitnega DDV-O).

7. prejmemo račun za blago iz Slovenije od davčnega zavezanca: dobavitelj zaračuna DDV, račun plačamo in to je to (ne poročamo nikamor, ni odbitnega DDV-O).

8. prejmemo račun za blago iz Slovenije od nezavezanca: dobavitelj ne zaračuna DDV, račun plačamo in to je to (ne poročamo nikamor, ni odbitnega DDV-O).

9. kako je s storitvijo in prodajo blaga v tretje države in DDV relacije?

10. kako je s sodno takso in obdavčitvijo v Sloveniji, EU, tretjih državah – gre predvsem za prefakturiranje sodnih stroškov strankam, ki jih zastopamo.

Prosim za pojasnila v zgoraj navedenih primerih za DDV, klavzule na izdanih računih, kdaj moramo dati v obračun DDV in kako.

Izdani računi za opravljanje storitev pravnega svetovanja

Ker narave storitev, na katere se vaša vprašanja nanašajo, niste


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih