Input:

Dela na objektu in obračun DDV po 76.a členu ZDDV-1

4.1.2021, , Vir: Verlag Dashöfer

2020.12.2.12 Dela na objektu in obračun DDV po 76.a členu ZDDV-1

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Podjetje A (ima ID št. za DDV npr. SI A) je prevzelo dela na objektu (nepremičnini) in sklenilo pogodbo z naročnikom/investitorjem npr. podjetjem C (ima ID št. za DDV npr. SI C). Nato se je podjetje A za del posla dogovorilo za izvedbo in prepustilo podizvajalcu, podjetju B (ima ID št. za DDV npr. SI B). Podjetje B bo za opravljene storitve izstavilo račun podjetju A. Podjetje B ima registrirano glavno dejavnost F43.210 - Inštaliranje električnih napeljav in naprav.

Podjetje B bo opravilo samo storitve, in sicer:

a) storitve elektroinštalacij na objektu (podjetje B ne dobavi elektromateriala),

b) storitve montaže mavčnih (gips) plošč na objektu (podjetje B ne dobavi mavčnih plošč, temveč jih samo montira).

Ali lahko podjetje B, ki je samo podizvajalec, izstavi račun podjetju A na osnovi 76.a člena ZDDV-1 v omenjenem primeru, če gre samo za opravljanje storitev, ali ne? Ali bi lahko podjetje B, če bi dobavilo elektromaterial in hkrati opravilo še storitev elektro inštalacij, torej je material “vgradilo“ na objektu (enako tudi za mavčne plošče: dobava + montaža le-teh), uporabilo pri izdaji računa podjetju A 76.a člen? Ali je pri tem pomembno, kakšen je delež materiala in kakšen je delež storitve? Če je razmerje odločilno, kakšen je ta delež, da lahko uporabimo 76.a člen ZDDV-1?

Kako pa je v omenjenem primeru, če je podjetje B podizvajalec in opravi storitev elektroinštalacij na objektu in montaže mavčnih plošč na objektu v drugi državi članici EU (Nemčija, Avstrija):

a) brez dobave elektromateriala/mavčnih plošč,

b) z dobavo elektromateriala/mavčnih plošč bo račun izstavilo slovenskemu podjetju, ki je prevzelo del posla s tujim naročnikom (podjetje A)? Ali ima v tem primeru 27. člen ZDDV-1 prednost pred 76.a členom, saj je kraj opravljanja storitev tam, kjer leži nepremičnina (v drugi državni članici EU). Ali lahko SI B izda račun SI A z uporabo klavzule po 27. členu ZDDV-1? Kako je s poročanjem v obrazec DDV-O?

Opredelitev vrste transakcij in določitev kraja

V gradbeni sferi se soočamo z vsemi vrstami transakcij, in sicer z opravljanjem storitev, dobavo blaga in dobavo blaga z instalacijo. Opredelitev vrste transakcije je v praksi enostavno, če gre izključno za opravljanje storitev


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih