Danes je 10.8.2022

Input:

DDV stopnja za organizacijo maturantskega plesa

4.6.2022, , Vir: Verlag Dashöfer

2022.05.2.10 DDV stopnja za organizacijo maturantskega plesa

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Stranka je na maturantskem plesu poskrbela za koordinacijo, postavitev ozvočenja, postavitev miz za nastopajoče in udeležence, postavitev in uskladitev dekoracije na odru in mizah ter pospravljanje po prireditvi, organizacijo fotografiranja in snemanja prireditve, nemoteno odvijanje programa po načrtu, hrano in pijačo za maturante in osebje šole na generalki.

Stranka ima s šolo sklenjeno pogodbo za izvedbo zgoraj navedenih storitev, pri čemer je vrednost določena v kompletu, brez obračunanega DDV. Ali se lahko za navedene storitve uporabi znižana davčna stopnja? Če ne, ali bi se na računu lahko prikazale posamezne storitve ločeno in bi se tudi uporabile različne davčne stopnje?

Uvodoma velja še posebej poudariti, da je preizkušanje enotnosti transakcije velikokrat zelo kompleksno in zahteva natančno poznavanje dejanskega stanja. Zaradi navedenega vam vsekakor svetujem, da se odločite tudi za individualno DDV obravnavo primera, v nadaljevanju pa vam zgolj v pomoč podajam nekaj meril, ki jih je na tem področju podalo Sodišče EU, ob tem pa dodajam lastno, subjektivno mnenje, ki pa se lahko razlikuje od mnenja davčnega organa.

Iz vsebine vašega vprašanja lahko le predvidevam, da je davčni zavezanec, ki