Input:

DDV stopnja pri prodaji brezalkoholnih in alkoholnih pijač

24.7.2018, , Vir: Verlag Dashöfer

2018.14.2.5 DDV stopnja pri prodaji brezalkoholnih in alkoholnih pijač

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Gostinsko podjetje pod šotorom na prireditvi, ki jo organizira korporacija za svoje zaposlene, opravlja storitve točenja in prodaje pijač ter hrane (žar). Potrošniki za pijačo in hrano dajo žeton. Gostinsko podjetje na podlagi prejetih žetonov izstavi korporaciji račun za opravljeno storitev. Gre za hrano in alkoholne pijače (točeno pivo, vino) ter brezalkoholne pijače (0,5 l plastenke – sokovi, voda, gazirane pijače).

Stopnja DDV, ki jo gostinsko podjetje zaračuna na izdani fakturi, je za hrano 9,5 %. Kakšna pa je stopnja za pijačo? Za alkoholne pijače je verjetno 22 %?

Gostinsko podjetje pa pod tem šotorom pijačo in hrano tudi direktno prodaja obiskovalcem. Kako pa je v tem primeru s stopnjo DDV?

Kako je s stopnjami DDV brezalkoholne pijače in napitkov v menzi? Kakšna je stopnja DDV napitkov v prodajnih avtomatih (kava)?

Skladno z 41. členom ZDDV-1 se DDV obračunava in plačuje po splošni stopnji 22 % od davčne osnove in je enaka za dobavo blaga in storitev. Ne glede na navedeno, se DDV obračunava in plačuje po nižji stopnji 9,5 % od davčne osnove za dobave blaga in storitev iz Priloge I, ki je priloga tega zakona in njegov sestavni del.

Seznam dobav blaga in storitev, za katere se uporablja nižja stopnja DDV iz omenjene Priloge I med drugim v 1. točki zajema: 

  • hrano (vključno s pijačo, razen alkoholnih pijač) za ljudi in živali;

  • žive živali, semena, rastline in primesi, ki so (običajno) namenjene za pripravo hrane;

  • izdelke, ki se (običajno) uporabljajo kot dodatki k hrani ali kot njen nadomestek ter 

  • pripravo jedi. 

 

Omenjeno določbo podrobneje opredeljuje PZDDV. Prvi in drugi odstavek 48. člena tega pravilnika določa, na katero blago se slednja nanaša in pod kakšnimi pogoji. Tretji odstavek istega člena tega pravilnika nadalje določa, da priprava jedi iz 1. točke Priloge I k ZDDV-1 pomeni pripravo in strežbo jedi v dejavnosti, ki se po predpisih šteje za gostinsko dejavnost.

 

Na podlagi navedenega bi torej lahko zaključili, da se DDV po znižani, 9,5 % stopnji uporabi izključno v primerih,


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih