Plačan dokument, prosim prijavite se
Do not fill this:

Vzorec vsebine:

Oddajanje objekta v najem

28.2.2012, , Vir: Verlag Dashöfer

     Oseba je kupila starejši objekt s pripadajočim zemljiščem, ki ga namerava uporabljati za oddajanje v najem. Gre za nakup starejšega objekta in pripadajočega zemljišča (objekt je bil že vseljen oziroma uporabljen ter je od njegove prve vselitve oziroma uporabe preteklo več kot dve leti) in sklepati gre, da osebi ob nakupu ni bil obračunan DDV, temveč 2% davek od prometa nepremičnin. Objekt namerava oseba tudi renovirati, tako da pričakuje še račune izvajalcev za opravljeno delo na objektu. Objekt bo pripoznan kot naložbena nepremičnina, ki jo SRS 6 opredeljuje kot nepremičnino, posedovano, da bi prinašala najemnino in/ali povečevala vrednost dolgoročne naložbe.

     Trenutno še ni odločeno, ali se bo objekt v celoti oddajal v najem, od katerega se bo obračunaval DDV, ali pa pogojev za obdavčitev ne bo možno izpolniti, kar pomeni, da bo najem predstavljal oproščeno dejavnost, ki ne daje pravice do odbitka DDV.

     Dejavnost oddajanja v najem

     V skladu z drugo točko 44. člena Zakona o davku na dodano vrednost (v nadaljevanju: ZDDV-1) med druge oproščene dejavnosti sodi tudi najem oziroma zakup nepremičnin (vključno z leasingom), razen izjem, ki jih opredeljuje ta določba, vendar te oproščene dejavnosti v skladu s 63. členom ZDDV-1 davčnemu zavezancu ne dajejo pravice do odbitka DDV. ZDDV-1 pa za davčne zavezance opredeljuje tudi možnost izbire za obdavčitev določenih transakcij, med drugim tudi za najem oziroma zakup nepremičnin. Za uporabo te možnosti je predhodno potrebno izpolniti določene pogoje. Namreč, 45. člen ZDDV-1 predpisuje, da se mora davčni zavezanec pred uporabo te možnosti dogovoriti z najemnikom, zakupnikom ali leasingojemalcem, da bo od transakcije (sicer oproščene) obračunal DDV po predpisani stopnji. Pri tem mora biti najemnik, zakupnik ali leasingojemalec davčni zavezanec, ki ima pravico do celotnega odbitka DDV in skupaj morata pred opravljeno transakcijo podpisati izjavo in jo posredovati vsak na svoj pristojni davčni urad. Ta opcija tako omogoča, da se od transakcije, ki je oproščena, obračuna DDV in ne daje pravice do odbitka DDV, obračuna DDV in tako hkrati tudi s tem pridobi pravico do odbitka DDV povezanega s to transakcijo.

...
Konec vzorca
...

Dostop do tega dokumenta imajo le naročniki On-line vestnik: DDV V POSLOVNI PRAKSI


Naročite On-line vestnik: DDV V POSLOVNI PRAKSI.

12 mesečna naročnina
 

IP: 54.145.173.147

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih