On-line vestnik: DDV V POSLOVNI PRAKSI
On-line vestnik: DDV V POSLOVNI PRAKSI

Pozdravljeni,

FURS je v septembru objavil dve pojasnili, povezani z davkom na dodano vrednost. Pojasnilo FURS, št. 4230-474/2016-6, z dne 6. 9. 2016 ima naslov Obračunavanje DDV pri slednih pravicah. Davčni organ v njem skupaj z Ministrstvom za finance med drugim pojasnjuje, da nadomestilo za sledno pravico, ki ga prodajalec, kupec ali posrednik, ki se ukvarja s trženjem umetnin, ob vsaki nadaljnji prodaji izvirnika likovnega dela izplača avtorju tega dela, ne predstavlja plačila za opravljeno storitev in zato ni predmet DDV. Drugo pojasnilo, Pojasnilo FURS, št. 0920-10563/2016-1 z dne 8. 9. 2016, imenovano Osebe javnega prava in izkazovanje DDV od uvoza prek obračuna DDV pa odgovarja na vprašanje, ali lahko osebe javnega prava DDV od uvoza blaga izkazujejo prek obračuna DDV. Davčni organ v zvezi s slednjim pojasnjuje, da oseba javnega prava, ki uvaža blago izključno za namene njene neobdavčljive dejavnosti, pri uvozu blaga ne sme uporabiti identifikacijske številke za DDV, ki ji je bila dodeljena za opravljanje njene ekonomske dejavnosti, saj v teh primerih ne izpolnjuje pogojev iz 77. člena ZDDV-1. 

Obe pojasnili sta v celoti dostopni na spletni strani FURS in na strokovnem portalu DDV asistenca, specializiranem za področje DDV (www.ddvasistenca.si).

Želim vam prijetno branje zanimivih člankov, ki vas čakajo v nadaljevanju,

Kristina Suhadolnik

strokovna urednica

On-line vestnik DDV v poslovni praksi je vaš osebni vodnik skozi zapletene poti v labirintu DDV zakonodaje. Da je on-line vestnik učinkovit pripomoček za delo z DDV pričajo njegovi jedrnati članki, ki jih za vas pripravljajo najboljši davčni strokovnjaki. Vsebine so predstavljene na jasen in razumljiv način, dodano vrednost pa predstavljajo praktični nasveti in posebna opozorila.

On-line vestnik DDV v poslovni praksi je namenjen vsem, ki morajo pri svojem delu dobro poznati vsa zahteve DDV zakonodaje na različnih področjih.

ON-LINE VESTNIK VAM PRINAŠA:

  • nove DDV informacije vsakih 14 dni
  • komentar novosti s področja DDV zakonodaje
  • odgovore strokovnjakov na vprašanja bralcev
  • arhiv vseh številk vestnika od leta 2005 dalje >> TUKAJ
O izidu nove številke on-line vestnika boste obveščeni po elektronski pošti, skupaj s pdf verzijo.

OSEBNA SVETOVALKA ZA ON-LINE VESTNIK

Potrebujete informacije v zvezi z uporabo on-line vestnika?
Na voljo vam je vaša osebna svetovalka Cvetka Gilly!

01/43-45-599


Uredništvo
Kristina Suhadolnik, mag. soc.
E-pošta: kristina.suhadolnik@dashofer.si

Verlag Dashöfer, založba, d.o.o.
Dunajska cesta 21
1000 Ljubljana

Brezplačna modra številka: 080 80 92

On-line vestnik DDV v poslovni praksi

ISSN 2350-6229

Copyright 2016 by Dashöfer Holding, Ltd.
& Verlag Dashöfer, založba, d.o.o.

Vse pravice, predvsem avtorske pravice, licenčne pravice in pravice industrijske lastnine so izključna last Dashöfer Holding, Ltd. in so zaščitene z Zakonom o avtorskih in sorodnih pravicah. Vse pravice so pridržane, predvsem pravica do razmnoževanja, distribucije in prevoda. Brez predhodnega pisnega dovoljenja založbe je prepovedana reprodukcija v kakršnikoli obliki (tisk, fotokopiranje, elektronske ali druge reprodukcijske oblike) in tudi shranjevanje, predelava ali širjenje z uporabo elektronskih off-line sistemov.

Informacije, ki jih vsebuje to delo, so bile pripravljene na osnovi najboljših spoznanj v času objave. Zaradi neenotnih pravnih razlag in nepopolnih rezultatov raziskav ter zakonodaje pa delo ne zagotavlja absolutne brezhibnosti.